Látogatás az Energiatudományi Kutatóközpontban

 

A KFKI Atomenergiai Kutatóintézet és az MTA Izotópkutató Intézet összeolvadásával 2012-ben létrejött Energiatudományi Kutatóközpont vendégei voltak 2024. március 26-án a John Lukacs Intézet munkatársai.

Dr. Horváth Ákos főigazgató úr köszöntő beszédében megjegyezte, hogy a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó központ célja többek között a nukleáris energetika, a környezetvédelem, az energiatakarékosság és az energiabiztonság nemzetközi színvonalú kutatása. Mindezek mellett kiemelte az űrkutatás jelentőségét és hangsúlyozta az anyagtudomány vizsgálatának fontosságát is.

Az esemény Dr. Mártonffy Balázs a John Lukacs Intézet kutatásért felelős igazgatójának beszédével folytatódott. Megjegyezte, hogy a 2024-ben a korábbi Stratégiai Védelmi Kutatóintézet és az Amerikai Kutatóintézet összeolvadásával létrejött John Lukacs Intézet fontosnak tartja a kutatóközpontok közötti összeköttetést, diskurzust.

A Sugárbiztonsági Laboratórium vezetője Dr. Völgyesi Péter előadásában kiemelte, hogy a labor legfontosabb feladatai a megelőzés mellett a detektálás és reagálás. Továbbá, bemutatásra került egy, az intézet által kifejlesztett kutatást segítő informatikai rendszer is, amely képes megtalálni és doziméterrel mérni a radioaktív anyagok sugárzását.

Dr. Hartmann Bálint az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa mutatta be a hálózati ellátás biztonsági kérdéseit. A magyar hálózat mellett szó volt az ukrán energetikai rendszerről, illetve a fejlesztendő területekről egyaránt.

A nap laborlátogatásokkal végződött, amelynek keretében a John Lukacs Intézet munkatársai betekintést nyerhettek a Mikrorendszerek Laboratóriumába és a Fúziós Plazmafizika Laboratóriumba illetve a Sugárbiztonsági Laboratórium bemutatójának keretein belül ismerhették meg a nukleáris védettség menetét.

Szöveg: Németh Lizett


Címkék: energiatudomány