Elérte célját az első College of Visegrad+ hétvégi egyetem

A John Lukacs Intézet 2024. április 3. és 9. között tartotta első „College of Visegrad+ Weekend University” rendezvényét, melyre mind a négy visegrádi országból (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) érkeztek egyetemisták, fiatal szakértők, valamint vendégoktatók.

A hétvégi egyetem április 4-én nagyszabású konferenciával vette kezdetét „V4 33 – EU 20, Visegrád és az európai integráció” címmel, melyen beszédet mondott Deli Gergely rektor, Ugrósdy Márton, a Miniszterelnök Politikai Igazgatói Irodáját vezető helyettes államtitkár, valamint Petr Mareš, a Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezető igazgatója, akik mind a közép-európai identitás összetartó erejét és – a nézeteltérések ellenére is – az összefogás fontosságát hangsúlyozták. A beszédeket követően a partneregyetemek képviselői, Piotr Szwedo, a Krakkói Jagelló Egyetem professzora, Ladislav Cabada a prágai Metropolitan Egyetem rektorhelyettese, illetve Dominik Šoltys a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem oktatója, valamint Bába Iván korábbi külügyi államtitkár a V4 építésében a személyes találkozások fontosságára hívták fel a figyelmet a Prőhle Gergely programigazgató által vezetett kerekasztalon. Ezt követően a visegrádi országok képviselői osztották meg a tapasztalataikat, meglátásaikat a Visegrádi Együttműködés múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban. A kerekasztal beszélgetésben részt vett Eva Dvořáková cseh nagykövet, Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, Szlovákia részéről Gabriel Szőke V4 államokért felelős osztályvezető, valamint Légrádi Zsófia, Magyarország V4-ekért felelős nemzeti koordinátora, akiknek az eszmecseréjét Nagy Dénes András, a John Lukacs Intézet munkatársa moderálta. Az esemény záróbeszédét egyetemünk új nemzetközi főigazgatója, a lengyel származású Liliana Śmiech mondta.

A résztvevők még ugyanezen a napon részt vehettek a közép-európai identitást mindig is szívén viselő Martonyi János korábbi külügyminiszter 80. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi könyvbemutatón is, ahol többek között olyan kiemelt vendégek is felszólaltak, mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hubert Védrine korábbi francia külügyminiszter, vagy épp Benita Ferrero-Waldner korábbi osztrák külügyminiszter.

Az öt napos hétvégi egyetem rendezvénysorozat célja az volt, hogy a résztvevőknek lehetőségük legyen elmélyülni a visegrádi együttműködés különböző aspektusaiban, jobban megismerjék egymás érveit, álláspontjait, valamint kapcsolati hálójukat is bővíthessék hasonló érdeklődésű V4-es fiatalokkal.

 

Ennek érdekében a programsorozat további napjain az előadások, interaktív beszélgetések olyan témákat érintettek, mint a V4-ek gazdasági helyzete, az Európai Unión belüli jövőbeli együttműködés lehetőségei, biztonságpolitikai kérdések az orosz-ukrán háború tükrében, valamint a mesterséges intelligencia okozta kihívások vagy a zöldpolitika. Ezekről a témákról a résztvevők olyan rangos előadókkal, szakértőkkel beszélgethettek, mint Piotr Łubiński, a krakkói Jagelló Egyetem oktatója, Petr Just, a prágai Metropolitan Egyetem tanszékvezetője, Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, Jónás László, a Design Terminal ügyvezetője, Bagi Dániel, az ELTE tanszékvezetője, Zalai Csaba korábbi Európa-politikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Ződi Zsolt, az Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, illetve a John Lukács Intézet részéről Csiki Varga Tamás.

Ezen felül a résztvevők egy egész napos tréning során megvitatták és írásba foglalták a V4-ek jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket, állásfoglalásukat is ("College of Visegrad+ Students’ Position Paper on the Future of the V4").

 

A program részeként izgalmas pro-kontra vitára is sor került Prof. Dr Koller Boglárka vezetésével, „Vajon a V4 a differenciált integráció egyik különleges formája?” címmel, amely során a résztvevők kifejthették álláspontjukat a témában.

 

A V4-es fiatalok ellátogattak az Országház épületébe is, ahol Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság elnöke tartott nekik előadást a V4 Parlamenti Együttműködésről, majd ezt követően idegenvezetéssel ismerhették meg az épület történelmét.

A Habsburg Ottó Alapítványnál pedig betekintést kaphattak a közép-európai szellemiséget képviselő Habsburg Ottó hagyatékába és az Alapítvány munkájába. A hétvégi egyetem programját több kulturális program is színesítette (pl. koncert, hajókirándulás).

Úgy érezzük, elérte célját az első College of Visegrad+ Weekend University, hiszen öröm volt látni a sok visegrádi térség iránt érdeklődő fiatalt, akik aktív, konstruktív és előremutató eszmecseréket folytattak a térség jövőjéről, és igazi közép-európai csapattá verbuválódtak a hét végére. Reméljük, hogy a most szövődött barátságok, szakmai kapcsolatok – ha kis lépésben is, de – hozzájárulnak majd a Visegrádi Együttműködés fenntartásához, megerősödéséhez és továbbfejlesztéséhez.

A College of Visegrad+ hétvégi egyetem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézete, a prágai Metropolitan Egyetem, a krakkói Jagelló Egyetem és a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem együttműködésében, a Nemzetközi Visegrádi Alap és a Habsburg Ottó Alapítvány támogatásával valósult meg, melyért ezúton is köszönetet mondunk.